Marianne Isola – jotta maailma pysyy vihreänä.


Yksityistiet – taas!
helmikuu 13, 2015, 9:45 am
Filed under: Yhdyskunta, Yhteistyö Oulun seudulla, Ympäristö

Yhdyskuntalautakuntaa keskustelutti tämän viikon kokouksessa taas yksityistiet. Kaupunginvaltuusto linjasi asiaa vuoden 2015 budjetin käsittelyn yhteydessä vastoin voimassa olevaa ohjetta, ja nyt ohjetta on tarpeen päivittää. Lopullisen päätöksen asiasta tekee kaupunginhallitus.

Oulussa ollaan oltu samaa mieltä yksityisteiden avustuskäytäntöjen yhtenäistämistarpeesta. Yksimielisyyttä ei kuitenkaan ole saavutettu varsinaisista avustuskäytännöistä. Aiemmin voimassa olevassa ohjeessa kunnossapitoavustus myönnettiin toimiville tiekunnille taloudellisena tukena. Tuki maksettiin toteutuneiden kustannusten mukaan, kuittien perusteella. Ohje oli huolellisesti valmisteltu ja mietitty, tiet oli pisteytetty ja avustusten määrä korreloi tien käyttäjämäärän ja merkittävyyden mukaan.

Oulun talousarvioon 2015 kuitenkin kirjattiin lähinnä Keskustan ja Kokoomuksen toimesta seuraavasti: ”Oulun kaupunki jatkaa yksityisteiden talviaurausta jonka pituus on yli 50 metriä ja jonka varrella on vähintään yksi vakituinen asunto. Lisäksi varataan talousarvioon järjestäytyneiden yksityisteiden perusparannukseen määräraha kaupungin taloustilanne huomioiden. Kesäkunnossapito kuuluu tienpitäjille/tiehoitokunnille.”

Nämä lauseet romuttivat huolella valmistellun ohjeen kokonaan. Vihreät vastustivat muutosta ja kannattivat aiempaa mallia. Yksityisteiden avustaminen ei ole kunnille lakisääteinen velvollisuus, vaan vapaaehtoisesti maksettu kustannus. Toki halutessaan kunta voi päättää yksityisen tientienpitoon myönnettävistä avustuksista tai kunnossapidon ottamisesta kokonaan tai osaksi kunnan suoritettavaksi, mutta on huomattava että tähän käytetyt rahat ovat jostain muualta kunnan toiminnasta pois. Yksityisteiden avustaminen / kunnossapito on jäänne niiltä ajoilta, kun valtio avusti yksityisteiden kunnossapitoa. Vuodesta 1996 lähtien kuntien on täytynyt itse päättää, rahoittavatko ne yksityisteiden avustuksia vai eivät. Minusta tästä jäänteestä voisi jo luopua.

 Oulu kuitenkin ottaa yksityisteiden aurauksen hoitaakseen valtuuston päätöksen perusteella (ainakin toistaiseksi). Kaupunginvaltuuston linjaus ei tarkoita että tiekunnat häviävät, vaan yksityisteiden osakkaiden on joka tapauksessa muodostettava tiekunnat ja pidettävä niiden toimintaa yllä. Lain mukaan vastuu tiestä säilyy aina tienpitäjällä, oli se sitten kunnan auraama tai itse aurattu. Myös pelastuslain mukaan kiinteistön omistaja / haltija on velvollinen ehkäisemään vaaratilanteiden syntymistä, eli yksityistien ajokunnossa pitäminen on edelleenkin tiekunnan vastuulla esim. hälytysajoneuvojen kulun turvaamiseksi.
Mainokset

1 kommentti so far
Jätä kommentti

Talviauraus, jonka pituus on yli 50 metriä. 😀

kommentti Kirjoittanut Sari Törmänen
Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s%d bloggers like this: