Marianne Isola – jotta maailma pysyy vihreänä.


Oulu on arkkitehtuurin maakuntasarjaa?
kesäkuu 8, 2015, 2:35 pm
Filed under: Hyvinvointi, Yhdyskunta, Ympäristö

Oulussa ollaan laatimassa uutta arkkitehtuuriohjelmaa, jonka on tarkoitus ohjata kaupunkirakenteen kehittämistä pitkälle tulevaisuuteen. Ohjelman laatimiseen liittyvät myös suunnittelukilpailut, jotka järjestetään syksyllä 2015. Opiskelijat saavat visioida torin aluetta, kun taas asemanseudun kehittämisestä järjestetään kutsukilpailu.

Ohjelman laatimisen tueksi on selvitetty kuntalaisten mielipiteitä ”Oulun ilmeestä”. Kyselyn mukaan Oulu koetaan enemmän tylsäksi kuin kiinnostavaksi, enemmän tunkkaiseksi kuin raikkaaksi. Onko Oulu kuntalaisten mielestä tasapaksu ja mitäänsanomaton kaupunki? Kehittämisen varaa totisesti on! Laadun korostaminen suunnittelutyön hankinnassa on kuntalaisten mielestä tärkein tekijä rakennetun ympäristön parantamiseksi. Esiin pitäisi nostaa enemmän kestävää kehitystä ja kaupunkikulttuurin kehittämistä. Ouluun haluttiin kyselyn mukaan tiiviimpää keskustaa ja kaupunkimaista korkeaa rakentamista, ”innostavaa ja ihastuttavaa ympäristöä” ja ”rohkeutta, omaperäisyyttä ja väriä”.

Itse olen kyselyyn vastanneiden kanssa täsmälleen samaa mieltä. Oulu ei oikein herätä suurta mielenkiintoa missään suhteessa. Kaupungista puuttuvat selkeät maamerkit, keskustaa on pitkään kehitetty autoilijoiden ehdolla ja vesistöjä ei näkyvästi hyödynnetä. Ja missä viipyvät pyöräkaistat? Lähiökeskukset ovat rapistuneita, asuinalueilla on pääosin samannäköisiä kivisiä kerrostaloja ja puisia pakettitaloja. Missä on omaleimaisuus, ilo, riemu, luovuus, viihtyisyys? Missä ovat ihmiset?

Onneksi Oulusta löytyy hyviäkin puolia, ja viime vuosina kaupunkikehittämisen saralla ollaan menty selkeästi eteenpäin. Keskustan täydennysrakentaminen ja kävelyalueen laajentaminen ovat parhaillaan täydessä vauhdissa. Hietasaaren ja Pikisaaren uniikit luonnonympäristöt sekä Hupisaarten kaupunkipuisto houkuttelevat varsinkin kesäisin. Osa uusista rakennuksista herättää jo tunteita, rakentamisessa ei ole tyydytty harmaisiin laatikoihin vaan panostettu silmää miellyttävään arkkitehtuuriin. Myös elävään kaupunkikulttuuriin on panostettu ja tapahtumatuotantoa lisätty. Keskustan saaminen ihmisiä täyteen olisikin paras Oulun viihtyisyyttä lisäävä elementti.

Mainokset

Jätä kommentti so far
Jätä kommenttiVastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s%d bloggers like this: