Marianne Isola – jotta maailma pysyy vihreänä.


Kuntavaaliteemat

Kuntavaaliteemat 2012

Koulutus: ”Laatua ei tehdä liidulla.”

Oppiminen tarvitsee riittävästi ohjausta ja tukea, terveet tilat ja ajantasaiset välineet. Opettajien työtaakkaa keventävät järkevät ryhmäkoot ja saumaton yhteistyö sosiaalipalvelujen kanssa. Jokainen Oulun alue ansaitsee oman viihtyisän peruskoulunsa nykyaikaisine varusteineen. Kestävään kehitykseen ja oman elinympäristön arvostamiseen rohkaistaan kaikkien oppiaineiden tunneilla.

Liikenne: ”Bussin odotusaika ei ylitä 20 minuuttia.”

Joukkoliikenne tarvitsee lisää matkustajia, jotta Oulu ei tukehdu pakokaasuun. Reittikartan piirtäminen uudelleen, bussien ajovälien tihentäminen ja palvelun reilu paraneminen mahdollistavat autottomat työmatkat lähes kaikille oululaisille. Hoidettu pyörätieverkosto pidetään Suomen parhaana – myös talvisin.

Vaikuttaminen: ”Kunnassa asumisen asiantuntija on…”

Kuntien yhdistyminen on tarpeellista, mutta alueille jätetään aitoa valtaa päättää omien lähipalvelujen järjestämisestä. Lapset ja nuoret opetetaan aktiiviksi kuntalaiksi ottamalla oikeasti huomioon lastenkokouksen, nuorisovaltuuston ja opiskelijajärjestöjen mielipiteet. Asukkaat tempaistaan mukaan ideoimaan omien alueiden kehittämistä, koska nimenomaan he ovat kunnassa asumisen asiantuntijoita.

Ravinto: ”Nälkä lähtee myös ilman lihaa.”

Kukaan ei kuole nälkään, vaikka vaihtaa yhden liharuuan kasvisruokaan viikossa. Päiväkodit, oppilaitokset, työpaikkaruokalat ja lounasravintolat panostavat herkullisiin kasvisruokapäiviin. Kaupungin lihattomat kokoustarjoilut ohjaavat ympäristöystävällisyyteen. Hankinnoissa vältetään tehotuotettua lihaa ja suositaan omalla alueella tuotettua, puhdasta ruokaa sekä Reilun Kaupan tuotteita.

———————————————————————————————————

Kuntavaaliteemat 2008

Minusta Oulu on aina ollut mukava paikka asua. Täällä on riittävästi ihmisiä, joten tarjolla on jos jonkinmoista ajanvietettä. Taidemuseossa on upeita naivisminäyttelyitä, kansalaisopistossa kiinnostavia pajukursseja, pyöräteitä pitkin pääsee melkein minne tahansa ja kauniita vanhoja puutaloalueitakin on vielä muutama jäljellä. Kirpputoreilta ja Juuttiputiikista löytää melkein kaikkea mitä voi kuvitella tarvitsevansa. Kestovaippoja ja lähiruokaakin Oulusta saa, kunhan käyttää hieman aikaa niiden etsimiseen. Toki Oulusta saisi vielä nykyistäkin paremman asuinpaikan:

Julkinen liikenne
Julkisen liikenteen hintoja pitäisi alentaa, nythän hinnat ovat suorastaan huimaavan korkeita verrattuna muihin suuriin kaupunkeihin Suomessa ja Euroopassa. Kaupungin tukea julkiselle liikenteelle pitää lisätä. Myös reittejä ja aikatauluja pitäisi aika ajoin tarkastella uudelleen – jokaisella oululaisella on oltava mahdollisuus päästä joukkoliikenteen keinoin kotoa töihin ja keskustaan.

Lapset ja nuoret
Lapsille on tarjottava päivähoitopaikka pääsääntöisesti omalta alueelta. Kuljetukset toiselle puolelle kaupunkia ovat hankalia ja ne lisäävät turhaa autoilua. Lasten ja nuorten ääni ei minusta kuulu Oulussa tarpeeksi suurella volyymillä – nuorisovaltuusto on siis minusta erinomainen idea ja sille pitäisi antaakin enemmän päätäntävaltaa. Lisäksi kaupungin tulee taata kaikille 16-vuotialle nuorille kesätyöpaikka.

Hyvinvointi
Terveyskeskusmaksuja ei saa tulevaisuudessakaan nostaa!  Mielenterveyshoitoon pitäisi Oulussa päästä kuukauden sisäll. Nykyisin tilanne lasten ja nuorten kohdalla onkin näin, mutta aikuiset joutuvat jonottamaan mielenterveyshoitoon useita kuukausia. Kaikille pitkäaikaistyöttömille pitäisi minusta saada mielekkäitä työtehtäviä esim. kolmannelta sektorilta. Heitä voisi hyvin käyttää myös eräänlaisena ”seuralaispalveluna” yksinäisille, vanhuksille, sairaalassa makaaville ym. muille keskustelukumppania kaipaaville.

Kierrätys
Jätteen synnyn ehkäisyn pitäisi olla jokaisen kuntalaisen velvollisuus. Välttäkää ylimääräisiä pakkauksia! Jätteiden kierrätystä pitäisi tehostaa huomattavasti. Kuinkahan moni oululainen lajittelee biojätteiden lisäksi lasit, muovit ja metallit? Varmaan useampi lajittelisi, jos ekopisteitä olisi tiheämmässä. Ekopisteiden lisääminen uusille alueille on varsin pieni investointi kaupungilta, mutta sillä voi olla suuri merkitys kierrätykselle.

Hankinnat
Oulun pitäisi seurata Utajärven esimerkkiä ja sitoutua käyttämään reilun kaupan tuotteita omissa hankinnoissaan Reilun kaupan tuotteitahan Oulussa alkaa olla ihan hyvin yleisesti saatavilla. ”Suomen kuntien suurkeittiöt ostavat joka vuosi elintarvikkeita 270 miljoonalla eurolla. Ei ole yhdentekevää, millä periaatteilla kuntien ostamat tuotteet on tuotettu”, Reilun kaupan edistämisyhdistyksestä on todettu.

Asuinalueet
Kaavoitusta pitäisi suunnitella yhteistyössä koko seudun kanssa, ekilpailu ei kannata. Kohtahan olemme yhtä kuntaa joka tapauksessa. Kaavoituksen avulla pitää turvata viihtyisät ja tiiviit asuinalueet palveluineen ja työpaikkoineen, ja riittävät vihervyöhykkeet asuinalueiden väliin. Keskustaa on kehitettävä autottomaksi ja vehreäksi, ihmisten kohtaamispaikaksi.

Lue täältä oma elämäntarinani!

Mainokset

Jätä kommentti so far
Jätä kommenttiVastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s%d bloggers like this: